Izazovi istraživanja i inovacija: osnovne nauke, veštačka inteligencija i buduće tehnologije

U Privrednoj komori Srbije održan je Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, a na panelu “Izazovi istraživanja i inovacija: osnovne nauke, veštačka inteligencija i buduće tehnologije” govorili su prof. dr Dubravko Ćulibrk, v.d. direktora Instituta za veštačku inteligenciju Srbije i dr Eliza Rići, vodeći naučnik u IVI.

U okviru foruma održana su još dva tematska panela posvećena energetici i zelenoj tranziciji, poljoprovredi i infrastrukturi. Zakazano je oko 600 bilateralnih poslovnih sastanaka italijanskih i srpskih kompanija. Multisektorsku italijansku privrednu delegaciju činile su kompanije iz sektora obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom i otpadnim vodama, cirkularne ekonomije, biotehnologije i agrotehnologije, transporta i logistike, proizvodnje mašina za železnicu, usluga, industrije čelika, građevinske industrije, turizma i hotelijerstva, drvne industrije, tekstila. Na forumu su učestvovali i predstavnici naučne zajednice, fakulteta, instituta i asocijacija.

Poslovno-naučni forum Srbija – Italija organizovala je Privredna komora Srbije uz podršku Italijanske agencije za trgovinu i Ambasade Italije u Srbiji.